Helden op Papier
Helden op Papier is een uitgeverij van Nederlandstalige avonturen voor de vijfde editie van ’s werelds populairste roleplayinggame. De uitgeverij werd in 2020 opgericht met als doel om Nederlandstalige spelers een vloeiende spelervaring te bieden in hun eigen taal, met volledige narratieve immersie. In de avonturen komen dus geen Engelse namen en inhoudelijke begrippen voor.
Na het afwegen van de voor- en nadelen is ervoor gekozen om voorlopig wel de Engelse speltermen te gebruiken. De officiële spelregels zijn immers alleen in het Engels beschikbaar, dus het vertalen van deze termen zou het spelen onnodig bemoeilijken.
Het team
Jelmer Panman
Jelmer Panman speelde als kind de avonturen van de Rode Ridder na, waarbij de verhalen met mythologische monsters favoriet waren. In zijn verbeelding kregen die oneindig veel vervolgen en verplaatste hij zich afwisselend in de ridder en zijn tegenstanders. Later verslond hij als jonge nerd fantasyboeken en speelde computer-roleplayinggames. Het was een van die games, Baldur’s Gate, die hem op het spoor zette van Dungeons & Dragons.
Zijn allereerste D&D-spel bestond uit wat rommelige interpretaties van de basisregels, een handgetekende dungeon en een grote broer die met zachte dwang naar de speltafel werd geleid. De ervaring bleek meteen verslavend. Met een paar vrienden van de middelbare school richtte hij zijn eerste groepje op. Zijn moeder onderging berustend de woeste kreten in huis, al lang blij dat haar zoon niet in zijn eentje in zijn eigen werelden verdwaalde, en voorzag de groep van die noodzakelijke component voor een geslaagde sessie: snacks!
De rol van Dungeon Master (spelleider) bleek al snel Jelmers favoriet: zo hoefde hij zich niet te beperken tot één personage en kon hij zijn fantasie de vrije loop laten om hele werelden te scheppen. Na enige tijd begon hij met het creëren van eigen avonturen, die hij niet alleen nauwkeurig voorbereidde en uitschreef, maar ook netjes vormgaf. De aantekeningen en kaarten stapelden zich op. Het plan groeide om er ook anderen in te laten delen.
De covid-pandemie zorgde voor een onverwacht duwtje in de rug. Niet alleen kwam er ineens een hoop tijd vrij, het was ook een periode waarin hem nog eens duidelijk werd dat een coöperatief spel dat mensen de kans geeft om zich tot expressie te brengen, hun fantasie de vrije loop te laten, en zich op een constructieve manier met elkaar te verbinden, een niet te onderschatten waarde heeft.
Tijdens de eerste lockdown creëerde hij een hele nieuwe campaignsetting: die van Gebroken Licht. In deze setting verschenen reeds drie avonturen: De schaduw over Wintertij (2021), De vlammen van Herrijzenis (2022) en Dreiging in Drenkdal (2023).
Petra Doom
Petra Doom is fantasy- en YA-auteur (Overstekers, Kinderen van Orpheus). Inmiddels meer dan tien jaar geleden werd ze dankzij Jelmers enthousiasme gebeten door het D&D-virus. Ze staat in voor de redactie van de avonturen en playtest ze natuurlijk met veel genoegen.